Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Η Εθνική Τράπεζα «αγκαλιάζει» την Alpha Bank

Πρόταση φιλικής συγχώνευσης προς την Alpha Bank υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα από τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ στις αρχές του μήνα οι δύο πλευρές υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας εχεμύθειας. Οι δύο τράπεζες είχαν και στο παρελθόν εξετάσει το ενδεχόμενο συγχώνευσης, αλλά οι συνομιλίες δεν είχαν καταλήξει, λόγω διαφόρων προβλημάτων.


Σύμφωνα με την πρόταση, οι μέτοχοι της Alpha θα λάβουν 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Alpha, ήτοι σχέση ανταλλαγής 0,727 μετοχές της Εθνικής για καθεμία μετοχή της Alpha.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, η ανωτέρω σχέση ανταλλαγής εμπεριέχει υπερτίμημα ύψους 23,4% επί της τιμής κλεισίματος της Alpha κατά την 17 Ιανουαρίου 2011, την προηγούμενη δηλαδή της υποβολής της πρότασής μας, υπερτίμημα ύψους 18,5% επί της σχέσης ανταλλαγής Alpha/Έθνική κατά την 17 Φεβρουαρίου 2011, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν από την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης και υπερτίμημα ύψους 23,7% ως προς τη μέση σχέση ανταλλαγής των τελευταίων 12 μηνών προ της 17ης Ιανουαρίου 2011.

Η πρόταση δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους της Alpha και της Εθνικής να επωφεληθούν από τη σημαντική αξία, η οποία, κατά την εκτίμηση της Εθνικής, θα προκύψει κατά την υλοποίηση της προτεινόμενης συγχώνευσης.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ανωτέρω σχέση ανταλλαγής, η σχετική συμμετοχή των μετόχων της Εθνικής και της Alpha στην ενωμένη οντότητα θα είναι περίπου 71% και 29% αντίστοιχα, ενώ οι άμεσες συμμετοχές του ελληνικού Δημοσίου και των ευρύτερων φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα διαμορφωθούν σε 0,9% και 12%, αντίστοιχα.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Alpha Bank και ενδεχομένως συζητείται το συγκεκριμένο θέμα. Οι δύο τράπεζες είχαν βρεθεί ξανά πολύ κοντά η μία στην άλλη τον Ιανουάριο του 2002, όταν οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει σχεδόν μέχρι το σημείο της τελικής συμφωνίας, η οποία ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Αναστολή διαπραγμάτευσης για τις δύο μετοχές

Η πρόταση συγχώνευσης της ΕΤΕ προς την Alpha Bank αναζωπυρώνει το αγοραστικό ενδιαφέρον. Κέρδη έως 5% ο τραπεζικός δείκτης, με τη διαπραγμάτευση των δύο μετοχών να έχει ανασταλεί. Συγκεκριμένα, η απόφαση αναστολής διαπραγμάτευσης βρίσκει τη μετοχή της Alpha στα 4,88 ευρώ με κέρδη 6,32% και όγκο 2,54 εκατ. τεμαχίων, ενώ της ΕΤΕ στα 7,64 ευρώ με κέρδη 2,14% και όγκο 2,41 εκατ. τεμαχίων.

Κατακόρυφη άνοδος για τη Eurobank, που «εκτοξεύεται» στα 4,94 ευρώ με άνοδο 9,78%.

Στο υπόλοιπο τραπεζικό ταμπλό, το Τ.Τ. ενισχύεται 6,98% στα 3,68 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 6,79% στο 1,73 ευρώ, ενώ με κέρδη 5,88% διαπραγματεύεται η Proton.

Πάνω από 4,5% ενισχύονται οι μετοχές των Attica Bank, Marfin Popular Bank και Τράπεζα Κύπρου, στο +2,35% η ΑΤΕ και στο +2,16% η Geniki Bank.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.696,36 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,03%, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί στο περίπου 38,5 εκατ. τεμάχια, αξίας 106,3 εκατ. ευρώ.

Συνολικά 110 μετοχές διαπραγματεύονται με κέρδη, 56 υποχωρούν και 95 διατηρούνται αμετάβλητες.
Για τον τραπεζικό δείκτη, τα κέρδη διαμορφώνονται σε 4,83%, στις 1.522,06 μονάδες.

Οι πρώτες δηλώσεις

Η προτεινόμενη συγχώνευση εκτιμάται πως θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης και ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις της παρούσας συγκυρίας.

Αναμένεται ότι η συγχώνευση θα οδηγήσει στη δημιουργία της μεγαλύτερης και κεφαλαιακά ισχυρότερης τράπεζας στην Ελλάδα με ισχυρή βάση ρευστότητας, καθώς και μια τράπεζας με ηγετική θέση στη περιοχή της Ν. Α. Ευρώπης με διεθνή αναγνωσιμότητα.

Θα δημιουργήσει επίσης σημαντική αξία για τους μετόχους και των δύο τραπεζών καθώς επίσης πολλαπλά οφέλη για τις Ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθώς και για την Ελληνική οικονομία γενικότερα.
Η οριστικοποίηση της συναλλαγής εξαρτάται από την επιτυχή πλήρωση σειράς προϋποθέσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η διενέργεια των απαραίτητων νομικών και οικονομικών ελέγχων (due diligence), η τελική έγκριση από τα Διοικητικά Συμβούλια και των δύο τραπεζών καθώς και η υπογραφή σύμβασης πλαισίου για τη συγχώνευση από τα δύο μέρη.

Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης τελεί υπό την αίρεση της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τα αρμόδια εταιρικά όργανα των δύο τραπεζών και τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς και την πλήρωση προϋποθέσεων που είναι συνήθεις για παρόμοιες συναλλαγές.

Δήλωση Βασίλη Ράπανου

«Η προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι σε θέση να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ελληνικής οικονομίας. Είμαι πεπεισμένος για τα οφέλη της προτεινόμενης συγχώνευσης και ότι αυτή θα έχει τη θετική ανταπόκριση των μετόχων των δύο τραπεζών», σχολίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος.

«Έχουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την Alpha, τα στελέχη της και για όσα επέτυχε τις τελευταίες δεκαετίες υπό την ηγεσία του κ. Κωστόπουλου. Αναμένουμε την ανταπόκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank και τη θετική απάντηση του στην φιλική μας πρόταση.

Η συγχώνευση αναμένεται να δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους των δύο τραπεζών και να αποδώσει πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας. Επιθυμούμε και περιμένουμε να λάβουμε τη θετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha. Λαμβάνοντας αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, κάνουμε το πρώτο βήμα για την αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2011, η Εθνική και η Alpha υπέγραψαν μια συμφωνία εμπιστευτικότητας, αποκλειστικών διαπραγματεύσεων και αποχής από λήψη εναλλακτικών μέτρων (NDA) και τα αντίστοιχα στελέχη διοίκησης εισήλθαν σε συζητήσεις σχετικά με τους όρους της ανωτέρω πρότασης. Η Εθνική, στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι είναι πεπεισμένη ως προς τα οικονομικά και στρατηγικά οφέλη της πρότασης της και προσδοκά ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha θα περιβάλλει την ανωτέρω πρόταση με την δέουσα προσοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου