Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Αμερικανοί πράκτορες εκπαιδεύουν την ομάδα ΔΙΑΣ


Σκοπός να αποφευχθούν τα λάθη στο μακελειό του Ρέντη

Εισαγγελείς, αμερικανοί πράκτορες και ψυχολόγοι έχουν αναλάβει δράση στην ομάδα ΔΙΑΣ ύστερα από το μακελειό στου Ρέντη, την 1η Μαρτίου 2011! Παράλληλα οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ έχουν αρχίσει - σε πίστα των Αφιδνών - ειδική εκπαίδευση οδήγησης σε ακραίες συνθήκες, με εκπαιδευτές έλληνες πρωταθλητές μοτοσικλέτας...

Επιπλέον προ μερικών ημερών σε όλους τους μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ έγινε παρουσίαση σε «power point», με ειδική χαρτογράφηση, όλου του περιστατικού του Ρέντη με βασικό συμπέρασμα ότι οι δύο άτυχοι αστυνομικοί που έχασαν την ζωή τους από σφαίρες κακοποιών σκοτώθηκαν γιατί «δεν μπορούσαν και δεν πρόλαβαν να πέσουν».

Βασικό μέλημα των υπευθύνων της ομάδας ΔΙΑΣ, σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», είναι να υπάρξει νέα εκπαίδευση του προσωπικού προκειμένου να αποφευχθούν τα σφάλματα που καταγράφηκαν στην διάρκεια της καταδίωξης των τεσσάρων κακοποιών στου Ρέντη, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο δύο αστυνομικών της ομάδας και τον τραυματισμό άλλων δύο. Παράλληλα οι προϊστάμενοι της ομάδας ΔΙΑΣ θέλουν να αποφύγουν περιστατικά αυθαίρετων ενεργειών των εποχούμενων αστυνομικών.

Έτσι λοιπόν σε πρώτη φάση δύο εισαγγελείς της Αθήνας ενημερώνουν καθημερινά τους μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ για την ελληνική νομοθεσία σχετικά με την χρήση όπλων. Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί διευκρινίζουν στους αστυνομικούς κάτω υπό ποιες συνθήκες μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους σε μια καταδίωξη, που μπορεί να στοχεύσουν και ποια είναι τα όρια της αυτοάμυνας.

Ενα δεύτερο τμήμα της εκπαίδευσης γίνεται από πράκτορες και εκπαιδευτές της αμερικανικής υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA). Μετά από συνεννόηση των υπευθύνων της ΔΙΑΣ με στελέχη του ελληνικού κλιμακίου της DEA πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας θα εκπαιδεύσουν μία ομάδα 30 μοτοσικλετιστών της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να έχουν καλύτερες αντιδράσεις σε περιπτώσεις καταδιώξεων, σε ανταλλαγή πυροβολισμών αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ένα τμήμα της εκπαίδευσης αφορά την ταχύτερη αναγνώριση ατόμων που μπορεί να εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες με βάση κάποια στοιχεία της εμφάνισής τους, κάποιες ύποπτες κινήσεις τους κλπ. Επιπλέον στόχος της εκπαίδευσης είναι οι αστυνομικοί να προβλέπουν ορισμένες αιφνιδιαστικές κινήσεις αλλά και τις «παγίδες» των καταδιωκόμενων, όπως συνέβη πρόσφατα, στου Ρέντη. Στην συνέχεια οι 30 Έλληνες αστυνομικοί που θα εκπαιδευθούν από τα στελέχη της DEA θα αναλάβουν να μεταφέρουν την γνώση τους στους υπολοίπους μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ.

Το τρίτο μέρος της εκπαίδευσης αφορά την επονομαζόμενη «ψυχολογική υποστήριξη» και την «διανοητική προετοιμασία» των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ, όταν πρόκειται να συμμετάσχουν σε επικίνδυνες επιχειρήσεις για την σύλληψη κακοποιών. Ομάδα λοιπόν αμερικανών ψυχολόγων θα αναλάβουν αυτό το έργο ενίσχυσης της ψυχολογίας των αστυνομικών προκειμένου να έχουν καλύτερες αντιδράσεις σε τέτοιου είδους επικίνδυνες επιχειρήσεις. Οπως ανέφερε στο «Βήμα» υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ «είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ να είναι ψυχολογικά προετοιμασμένοι γι αυτό που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην διάρκεια μιας καταδίωξης και να τους έχουν προϊδεάσει γι αυτό που θα αντιμετωπίσουν...»

Τέλος ένα τμήμα της εκπαίδευσης σχετίζεται με την τελειοποίηση της οδήγησης της μοτοσικλέτας. Ηδη τα τελευταία 24ώρα μία 14μελής ομάδα αστυνομικών της ΔΙΑΣ εκπαιδεύονται σε συνθήκες αγώνων από Ελληνες πρωταθλητές μοτοσικλέτας που έχουν σχετική πιστοποίηση από την Μεγάλη Βρετανία. Αστυνομικοί που παρακολούθησαν αυτήν την εκπαίδευση μιλούν για εντυπωσιακή βελτίωση των μοτοσικλετιστών της ΔΙΑΣ σε επικίνδυνους ελιγμούς, σε ειδικές συνθήκες οδήγησης κλπ.

Την ίδια ώρα τους υπευθύνους της ομάδας ΔΙΑΣ απασχολεί η πλήρης ανάλυση του αιματηρού περιστατικού στου Ρέντη.

Αναλύοντας το μακελειό στου Ρέντη

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ είχαν πολύωρη συζήτηση με όλους τους αστυνομικούς που ήσαν παρόντες στο περιστατικό ενώ παράλληλα είχαν στην διάθεσή τους την απομαγνητοφώνηση από τις καταγραφές του ασυρμάτου τις κρίσιμες στιγμές. Κύριο συμπέρασμα τους είναι ότι οι δύο αστυνομικοί Γιώργος Σκυλογιάννης και Γιάννης Ευαγγελινέλης έχασαν την ζωή τους γιατί δεν πρόλαβαν να ρίξουν τις μοτοσικλέτες τους και να πέσουν πίσω από ένα Βαν, το οποίο ήταν παρκαρισμένο στην οδό Περικλέους στου Ρέντη, όπου εξελίχθηκε το αιματηρό περιστατικό.

Οι δύο άτυχοι αστυνομικοί όπως κι οι δύο συνάδελφοί τους που τραυματίστηκαν έμειναν όρθιοι και εκτεθειμένοι στις σφαίρες του καλάσνικοφ των δραστών που γάζωνε όσους μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ έμπαιναν στον παράδρομο της λεωφόρου Κηφισού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου