Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Τολµηρό σχέδιο για 3 δισ. ευρώ και πολύ πράσινο

O υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παµπούκης έχει στα χέρια του το οριστικό σχέδιο για την αξιοποίηση της παραθαλάσσιας περιοχής-φιλέτο των 6.000 στρεµµάτων και γι’ αυτό τον λόγο µεταβαίνει την επόµενη εβδοµάδα στο Κατάρ
προκειµένου να παρουσιάσει στους αξιωµατούχους του κρατιδίου τα οριστικά σχέδια της κυβέρνησης.

Από την εκµετάλλευση του πρώην αεροδροµίου η κυβέρνηση έχει υπολογίσει, σύµφωνα µε τα όσα έχει υποσχεθεί στην τρόικα, να εισπράξει το ποσό των 5 δισ. ευρώ τα επόµενα χρόνια, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο. Πηγές προσκείµενες στην κυβέρνηση επισηµαίνουν ότι για τα επόµενα 2 χρόνια θεωρείται περισσότερο εφικτό να εισπραχθεί ποσό της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πηγές προσκείµενες στον υπουργό Επικρατείας κ. Παµπούκη εκτιµούν ότι την επόµενη τριετία θα γίνουν στην περιοχή επενδύσεις συνολικού ύψους έως 7 δισ. ευρώ, ενώ θα δηµιουργηθούν και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Στόχος του κ. Παµπούκη είναι η αξιοποίηση του Ελληνικού να συνδυάζει δύο κεντρικά στοιχεία: την εύκολη και ανοιχτή πρόσβαση των πολιτών στο πάρκο και τη δυνατότητα προσέλκυσης στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεων που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας.

Το σχέδιο που θα µεταφέρει ο υπουργός Επικρατείας στους αξιωµατούχους του κρατιδίου είναι να κατασκευαστούν κτίρια τα οποία θα στεγάσουν εταιρείες, κατοικίες, πολιτιστικά κέντρα, βιβλιοθήκες, οικονοµικά και συνεδριακά κέντρα.

Εκτιµάται εξάλλου ότι θα αξιοποιηθεί ένα κοµµάτι του πάρκου για εκπαιδευτική χρήση υπό τη µορφή ερευνητικών κέντρων και κέντρων τεχνολογίας για πανεπιστήµια. Τονίζεται ότι έχουν αποκλειστεί προτάσεις για δηµιουργία καζίνο, πίστας για Formula 1 ή για µεγάλες ξενοδοχειακές µονάδες.

Είναι γνωστό ότι οι Καταριανοί έχουν ήδη εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στο Ελληνικό, εποµένως, κατά το ταξίδι του στο Κατάρ ο κ. Παµπούκης αναµένεται να συζητήσει διεξοδικά τις δυνατότητες ανάπτυξης του µνηµονίου συνεργασίας ύψους 5 δισ. δολαρίων, το οποίο υπογράφηκε τον περασµένο Σεπτέµβριο στη Νέα Υόρκη. Εντός των επόµενων ηµερών αναµένεται να ανακοινωθούν και οι σύµβουλοι όσον αφορά στο Ελληνικό.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συµφωνία µε το Κατάρ θα γίνει µέσω διακρατικής συµφωνίας, χωρίς δηλαδή να γίνει διαγωνισµός. Η συµφωνία θα αποτελέσει σχέδιο νόµου και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, διαδικασία η οποία είναι συµβατή µε το Κοινοτικό Δίκαιο.
Το σχέδιο ανάπτυξης θα προβλέπει ακόµα την επέκταση του υφιστάµενου γηπέδου γκολφ, έναν µεγάλο χώρο πρασίνου και την ανάπτυξη κέντρων τεχνολογίας και εκπαίδευσης.

«Μεγάλο πλεονέκτηµα το fast track»

Οπως επεσήµανε ο κ. Παµπούκης σε δηλώσεις του στο «ΘΕΜΑ»: «Πάµε στο Κατάρ έχοντας στις βαλίτσες µας την ένταξη του Ελληνικού στο fast track, κάτι το οποίο προφανώς ενδιαφέρει κάθε εν δυνάµει σοβαρό επενδυτή. Το Κατάρ έχει επιδείξει ενδιαφέρον και είναι ένας πολύ σοβαρός επενδυτής, ο οποίος έχει 3 χαρακτηριστικά:
Πρώτον, έχει συγκεκριµένη εµπειρία γιατί, όπως ίσως ξέρετε, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι χειριστήκανε το Canary Wharf στο Λονδίνο, µια αποτυχία την οποία µετέτρεψαν σε επιτυχία. Είναι ίσως το µόνο αντίστοιχο έργο το οποίο έχει γίνει µε το Ελληνικό.

Το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχει καµία αµφιβολία ότι έχουν και τη βούληση και τη χρηµατοοικονοµική δυνατότητα.

Το τρίτο είναι ότι στις βασικές παραδοχές του δικού µας σχεδίου, ελπίζω, θα έχουµε συµφωνία. Διότι θέλω να θυµίσω ότι εµείς καταρτίζουµε αυτό το σχέδιο, µε µεγάλη προσοχή, και ίσως να έχουµε αργήσει και λίγο -γιατί άκουσα και διάφορα άλλα- αλλά προσπαθούµε να το κάνουµε µε σοβαρότητα και επαγγελµατισµό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου