Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Κερατέα: η άγνωστη εξέγερση


ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ η κατάσταση στην Κερατέα βρίσκεται εκτός ελέγχου οι καμπάνες ηχούν επίμονα. Για τους μεγαλύτερους ξυπνούν μνήμες μιας άλλης εποχής, ενώ για τους νεότερους είναι το βάπτισμα του πυρός σε συνθήκες πολέμου. Καλώς ή κακώς, η Κερατέα έχει μετατραπεί σε πλατεία Ταχρίρ της Ελλάδας! 

Εξήντα μέρες ισχυρής αντίστασης, ωμής βίας και συχνών επεισοδίων δεν λένε να κλείσουν τον κύκλο της εξέγερσης, που όσο περνάει ο καιρός δυναμώνει και μοιάζει με βεντέτα. 

Η ορμή των κατοίκων να εμποδίσουν τα σχέδια για την εγκατάσταση ΧΥΤΑ γιγαντώνεται και η πόλη συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς πολιορκίας από τέσσερις μόνιμες διμοιρίες των ΜΑΤ και δεκάδες περιπολίες. Αλλωστε η ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας είναι το φιτίλι που ανάβει με την παραμικρή αφορμή και δημιουργεί συνθήκες κόλασης, που για τους ανυποψίαστους θυμίζουν πραξικόπημα. 

Τραυματίες, συλλήψεις μέσα στα σπίτια, μολότοφ, πετροπόλεμος και οι νύχτες της Κερατέας πλημμυρίζουν από χημικά. Μικροί - μεγάλοι στο πόδι, όλοι μαζί μια γροθιά απέναντι στον εχθρό με τα πράσινα (τις δυνάμεις της Αστυνομίας).

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 500 άτομα βρίσκονται σε θέση μάχης και τα μπλόκα (δύο στην Κερατέα και ένα στο Λαύριο) δεν υποχωρούν ούτε βήμα. Τις μέρες των οδομαχιών το ρεύμα της αντίδρασης του κόσμου μεγαλώνει και η ένταση κορυφώνεται. Εκεί τρώνε, εκεί πίνουν. Πόσο μπορούν να αντέξουν; «Είμαστε σε αδιέξοδο. 

Η κατάσταση έχει ξεφύγει και πλέον η μάχη γίνεται με την Αστυνομία για το ποιος θα βγει από πάνω», εξομολογείται ένας από τους πρωτεργά- τες της λαϊκής αντίδρασης  ο οποίος παραδέχεται ότι η ΕΛ.AΣ. έχει δεχτεί πολλούς τραυματισμούς. Τριάντα επτά συλλήψεις από την αρχή των οδομαχιών, τυφλές συγκρούσεις, αποθήκες εκρηκτικών υλών, βιαιοπραγίες και εκβιασμοί.

Η ΣΤΑΓΟΝΑ ΠΟΥ ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το γεγονός της έρευνας και της σύλληψης ενός πολίτη πριν από μία εβδομάδα μέσα στο σπίτι του, η οποία μάλιστα έγινε με ιδιαίτερη βαρβαρότητα, όπως καταγγέλλεται από τους κατοίκους.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ και η Κερατέα μετατράπηκε σε θάλαμο αερίων από τα δακρυγόνα και τις μολότοφ, ενώ τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο όταν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μια έγκυος απέβαλε κάνοντας τους συγχωριανούς της να μιλούν για το πρώτο θύμα της μάχης στην Ανατολική Αττική
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου