Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Δεσμεύσεις Παπανδρέου στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης

Λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δεσμεύτηκε ότι θα δώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που επισκέφθηκε την Παρασκευή το χωριό Δημάριο και συνομίλησε με τους κατοίκους.


Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση κινείται απαρέγκλιτα πάνω στις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας. «Η γραφειοκρατία είναι δυνάστης και των χριστιανών και των μουσουλμάνων» είπε χαρακτηριστικά και έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση παλεύει για να μην υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος της μειονότητας και να σπάσουν αντιλήψεις του παρελθόντος.

Από τα πρώτα ζητήματα που του έθεσαν οι κάτοικοι στο Δημάριο ήταν αυτά που αφορούν στην εκπαίδευση που παρέχεται στα μειονοτικά σχολεία. Ζήτησαν ακόμη οι μαθητές να παίρνουν περισσότερες γνώσεις και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα ενταχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία (ΕΠΑΔ), στην οποία φοιτούν οι δάσκαλοι των μειονοτικών σχολείων. Είπε μάλιστα ότι θα προτιμούσε να σπουδάζουν σε αυτό το πανεπιστημιακό πλέον τμήμα μουσουλμάνοι από την εν λόγω περιοχή, για να επιστρέφουν αργότερα ως δάσκαλοι.

Ο κ. Παπανδρέου, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα οι προφορικές εξετάσεις για τους υποψήφιους οδηγούς να γίνονται και στην τουρκική γλώσσα, ενώ στα ΚΕΠ της περιοχής θα ενισχυθεί η παρουσία υπαλλήλων που γνωρίζουν τουρκικά.

Νέοι από το Δημάριο και μαθητές διαμαρτυρήθηκαν στον πρωθυπουργό ότι δεν έχουν σύνδεση με το Διαδίκτυο και δεν «πιάνουν» όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα δώσει εντολή στα αρμόδια υπουργεία να φροντίσουν, ώστε γρήγορα να καλυφθεί η περιοχή με σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Σε ό,τι αφορά στα βακούφια, είπε ότι θα δοθεί λύση στο θέμα με τις διοικήσεις τους και σχετικά με την καλλιέργεια καπνού, που αντιμετωπίζει προβλήματα, σημείωσε ότι, επειδή είναι μονοκαλλιέργεια τύπου μπασμάς, πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Δημάριο με δύο ώρες καθυστέρηση, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή. Η πυκνή ομίχλη δεν επέτρεψε την προσγείωση του ελικοπτέρου Super Puma που τον μετέφερε από τη Σαμοθράκη, το οποίο τελικά προσγειώθηκε στην Ξάνθη, και έτσι ο κ. Παπανδρέου ταξίδεψε ως το Δημάριο οδικώς. Οι κάτοικοι του χωριού που βρίσκεται κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα τού επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, καθώς είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός επισκέπτεται την περιοχή τους.

Κορίτσια που φορούσαν παραδοσιακές ενδυμασίες του πρόσφεραν λουλούδια και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός περπάτησε στους δρόμους του χωριού. Έξω από το μειονοτικό δημοτικό σχολείο τον περίμεναν οι μαθητές και ο πρωθυπουργός έκανε διάλογο μαζί τους. Τους ρώτησε αν είναι ικανοποιημένοι ή όχι, πώς πάνε με τα μαθήματα και οι μαθητές τού ζήτησαν πρόσβαση στο Internet και γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το τζαμί, όπου ξεναγήθηκε από τον ιμάμη και στη συνέχεια πήγε σε καφενείο, όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει τους κατοίκους και να τους μιλήσει και ο ίδιος.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου