Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στον αραβικό κόσμο

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Λιβύη

Τα περισσότερα θύματα μετρά η Λιβύη καθώς , σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) οι νεκροί ανέρχονται σε 24 και εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τις επιθέσεις και τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών, τις τέσσερις τελευταίες ημέρες.



Τα περισσότερα θύματα προέρχονται από τις σφοδρές συγκρούσεις που έγιναν στη Βεγγάζη η οποία συγκεντρώνει τους πιο σφοδρούς επικριτές του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. Ο στρατός έχει πάρει τον έλεγχο της πόλης , σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η τάξη και να αποφευχθούν νέες συγκρούσεις .



Η λιβυκή αντιπολίτευση κατηγόρησε σήμερα τις αρχές ότι έδωσαν όπλα σε αφρικανούς μετανάστες στο βόρειο τμήμα της χώρας για να πυροβολούν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, προκαλώντας έτσι τον θάνατο έως και 30 ανθρώπων.

Παράλληλα ,τρεις κρατούμενοι σκοτώθηκαν σήμερα καθώς προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή Ελ Τζεντάιντα, κοντά στην Τρίπολη, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Δύο διαφορετικές λιβυκές οργανώσεις στο εξωτερικό ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης Αλ Μπάιντα στην ανατολική Λιβύη μετά τη συσπείρωση στους κόλπους τους και ορισμένων ντόπιων αστυνομικών.

"Η Αλ Μπάιντα βρίσκεται στα χέρια του λαού", δήλωσε ο Τζιούμα αλ Ομάμι της οργάνωσης Αλληλεγγύη για τα Λιβυκά Ανθρώπινα Δικαιώματα.

"Η πόλη έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του καθεστώτος του Καντάφι", δήλωσε επίσης ο Φάθι αλ Ουαρφάλι, της Λιβυκής Επιτροπής για Αλήθεια και Δικαιοσύνη.

Λουτρό αίματος σήμερα στην Υεμένη, όπου τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο Άντεν και την Τάιζ.

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν στην Τάιζ της Υεμένης όταν άγνωστοι που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο πέταξαν μία χειροβομβίδα με στόχο χιλιάδες διαδηλωτές που είναι μαζεμένοι, για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, στην πλατεία Χουρίγια της πόλης -την οποία έχουν μετονομάσει σε "Πλατεία Ελευθερίας", από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Στο Άντεν ,που ήδη μετράει τρεις νεκρούς, πέντε  αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά, στις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Μπαχρέιν: Ένταση στις κηδείες των θυμάτων

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μανάμα, για να θρηνήσουν τα θύματα των προηγουμένων τριών ημερών. Οι κηδείες των 4 θυμάτων στην πλατεία Μαργαριταριού πήραν την μορφή μαζικής διαδήλωσης . Ο στρατός –που έχει καταλάβει από προχθές την πρωτεύουσα- άνοιξε πυρ για να διαλύσει το πλήθος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες διαδηλωτές.



Ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν, Χάμαντ αλ Χαλίφα, υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί διάλογος με την αντιπολίτευση μόλις αποκατασταθεί η ηρεμία στη χώρα., δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Σέβομαι το Wefaq, όπως σέβομαι τους πάντες. Τώρα είναι ώρα να κάτσουμε και να συζητήσουμε, όχι να πολεμήσουμε".

Το Μπαχρέιν, στο οποίο η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι σιίτες, κυβερνάται από τον 18ο αιώνα από μία σουνιτική δυναστεία. Η αντιπολίτευση ζητά την παράιτηση της κυβέρνησης και την δημιουργία μιας "νέας κυβέρνησης που θα προτείνει πολιτικές μεταρρυθμίσεις, που θα μπορέσει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, το οποίο θα διασφαλίζει την αρχή της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας και θα εγκαταστήσει συνταγματική μοναρχία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου