Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

Νέο «κοστουμάκι» 1,8 δισ. μας ράβει ο «Τσάρος»

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η κυβέρνηση που, λόγω της μεγάλης υστέρηση εσόδων, "ποντάρει πολλά" πλέον στις αποκρατικοποιήσεις.

Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου εξέφραζε μάλιστα αισιόδοξες εκτιμήσεις για … έναν "κρυφό" θησαυρό στην ακίνητη περιουσία των ΔΕΚΟ...

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "μια πρώτη αποτίμηση ακινήτων σε μη εισηγμένες ΔΕΚΟ δείχνει ότι φθάνουν στα 8 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις είναι μειώνουν αυτομάτως το χρέος και με αυτά θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε παλιά χρέη ή να επαναγοραστούν ομόλογα από την δευτερογενή αγορά ομολόγων".

Για τη δημόσια περιουσία δεν προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός ακινήτων αλλά θα εξειδικευτεί ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε το πρόβλημα. Η επιτροπή αποκρατικοποιήσεων συνεδριάζει την Τετάρτη, θα ειδικευτούν οι δράσεις και με την Τρόικα και το τελικό σχέδιο θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Η ίδια πηγή εξέφραζε και σκέψεις να δημιουργηθεί Ταμείο με χαρτοφυλάκιο τα ακίνητα, για μελλοντικών προείσπραξη εσόδων. Υποστήριζε μάλιστα και την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από διόδια, που "θα βοηθήσει και στο χρέος και στην σωστή λειτουργία των μεγάλων δημοσίων έργων".

Επιπρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. φέτος

Με αφορμή την εκτέλεση προϋπολογισμού στο α΄ δίμηνο και την υστέρηση εσόδων του Μαρτίου, ο ίδιος παράγοντας έκανε λόγο για κακή εξέλιξη, που είναι "λιγότερο κακή" σε σχέση με το πού ήταν το έλλειμμα πέρυσι. "Το πρόβλημα των εσόδων δεν είναι μη αντιμετωπίσιμο. Τα μέτρα θα τα πούμε τους επόμενους μήνες" τόνισε.

"Ο διάλογος με κόμματα και φορείς ξεκίνησε. Απεστάλησαν επιστολές για προσαρμογή ανά υπουργείο. Κάθε υπουργείο συγκροτεί κοινή ομάδα με το υπουργείο Οικονομικών και, μαζί με 5 μεγάλους ορκωτούς ελεγκτές, εξειδικεύονται οι παρεμβάσεις που θα συνδυαστούν με τα μέτρα του υπουργείου".

Τόνισε πάντως πως, σε πολιτικό επίπεδο, επιχειρείται να συμφωνηθεί η πολιτική παρεμβάσεων με "κόκκινες γραμμές", για να μη θιγούν πχ και πάλι οι μισθοί, ή να μην επιβληθούν νέοι φόροι, ή να μην περικοπούν στο ΠΔΕ. Αυτά θα γίνουν αυτήν και την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι 15 Απριλίου πρέπει η απόφαση να εγκριθεί το υπουργικό 15 Μαϊου από τη Βουλή. Στο τέλος Μαΐου θα κυρωθεί και το προσχέδιο.prothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου