Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Θλιβερή ευρωπαϊκή "πρωτιά": 4 στα 10 Ελληνόπουλα υπέρβαρα ή παχύσαρκα

Υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι σήμερα 4 στα 10 Ελληνόπουλα, όπως προέκυψε από την εφαρμογή του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τίτλο ‘’Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας’’...

Το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών στη χώρα μας αυξήθηκε τα τελευταία 13 χρόνια περίπου κατά 30% και των παχύσαρκων περισσότερο από 50% (ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη).

Το πρόγραμμα, που κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα που σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους, διενεργείται σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, Διατροφής και Άσκησης.

Την επιστημονική επιμέλεια του έργου έχει ο καθηγητής Λάμπρος Συντώσης από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Τα τελευταία δύο χρόνια το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την ΟΠΑΠ ΑΕ.

Η αδυναμία ρύθμισης του σωματικού βάρους συνδέεται συχνά με την κακή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Η παχυσαρκία, όταν συνοδεύεται από χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας (άσκηση) και χαμηλή αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) αποτελεί μεγάλη απειλή για την υγεία των παιδιών.

Η πρόσφατη ανάλυση των στοιχείων από παρακολούθηση 867.000 μαθητών δημοτικού από όλη την Ελλάδα τα τελευταία 13 χρόνια αποκάλυψε τα παρακάτω ανησυχητικά ευρήματα:

1. Το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών τα τελευταία 13 έτη αυξήθηκε περίπου 30% (19,5% το 1997 - 26% το 2009) σε αστικές και αγροτικές περιοχές.

2. Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε περισσότερο από 50% σε όλη τη χώρα (7,7% το 1997 – 11,8% το 2009). Το ποσοστό αυτό είναι ανάμεσα στα υψηλότερα στην Ευρώπη.

3. Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 4 στα 10 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

4. Και ένα θετικό στοιχείο: από το 2004 και μετά το ποσοστό παχυσαρκίας έχει σταματήσει να αυξάνεται!

5. Η αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) των μαθητών δημοτικού την τελευταία δεκαετία μειώθηκε περισσότερο από 5%. Η μείωση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 150% περίπου.

6. Μόλις το 45% των παιδιών παίζει εκτός σπιτιού, έστω και λίγο κάθε μέρα, ενώ το 90% αυτών βλέπει τηλεόραση συχνά ή κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

7. Μόνο το 72% των αγοριών και το 56% των κοριτσιών ανταποκρίνονται στις διεθνείς συστάσεις για σωματική δραστηριότητα (?60 λεπτά ημερησίως).

8. Αντίθετα περισσότερο από το 90% των μαθητών που συμμετέχουν στα Ολοήμερα Σχολεία ανταποκρίνονται στις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα

8. Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών και ιδιαίτερα αυτών με μεγαλύτερο βάρος βαθμολογούνται με 5 (στη 10βάθμια κλίμακα).

Η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και η μείωση της αερόβιας αντοχής των μαθητών δημοτικού είναι κάτι που πρέπει όχι μόνο να μας προβληματίσει αλλά και να κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς για τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων.



cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου