Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η ραδιενέργεια "ταξίδεψε" από τη Φουκουσίμα στην Ελλάδα

Ίχνη ραδιοϊσότοπων, πολύ μικρής ποσότητας, ανιχνεύθηκαν σε προσωπικά αντικείμενα ατόμων που έφτασαν στην Ελλάδα από την Ιαπωνία και υποβλήθηκαν σε πρωτογενή ραδιολογικό έλεγχο. Μέχρι στιγμής, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, που έκανε και τη σχετική ανακοίνωση την Τρίτη (22/03), έχει διενεργήσει ελέγχους σε 47 ανθρώπους...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, ακολούθησε δευτερογενής έλεγχος σε πέντε περιπτώσεις, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί ραδιορρύπανση που να χρήζει περαιτέρω ενεργειών.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι “τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000, χωρίς να έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κάτι το ανησυχητικό”.
Εδώ και μερικές μέρες πραγματοποιούνται ραδιολογικοί έλεγχοι σε άτομα και αντικείμενα που καταφτάνουν από την Ιαπωνία στην Ελλάδα, ενώ ελέγχους πραγματοποιούν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Τέλος, όσον αφορά στα ελληνικά πλοία που ενδεχομένως βρίσκονται στην περιοχή, εκτός από τις αρχικές προληπτικές συστάσεις προς τους ναυτιλλόμενους, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έχει εκδώσει σύσταση για την απομάκρυνσή τους σε ακτίνα 80χλμ. από την περιοχή του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού.

Σημειώνεται πάντως, ότι η προτεινόμενη απόσταση των ογδόντα χιλιομέτρων προέκυψε από τις σχετικές δοσιμετρικές εκτιμήσεις, ενώ ανάλογη σύσταση απομάκρυνσης έχει εκδοθεί από τις γερμανικές Αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου