Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Δυσλειτουργικοί αρκετοί πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ευρώπης

Σύμφωνα με κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace, πολλοί πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ευρώπης είναι ύποπτοι δυσλειτουργίας, την ώρα που οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέτυχαν να συμφωνήσουν στα κριτήρια που θα αξιολογούν την αντοχή των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην ΕΕ...

Να σημειωθεί ότι πολλοί εταίροι, ζήτησαν να ελεγχθούν επιπλέον οι πυρηνικές εγκαταστάσεις διαφόρων χωρών.
Ειδικότερα, στην έκτακτη σύνοδο των συναρμοδίων υπουργών της ΕΕ, τη Δευτέρα (21/03), διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει η νομική βάση που να καθιστά τη διαδικασία ελέγχου υποχρεωτική, συνεπώς η συμμετοχή των εταίρων σε αυτήν είναι εθελοντική.
Δηλαδή, αν οι χώρες δεν ακολουθούν τη διαδικασία ελέγχου, δεν τους επιβάλλονται νομικές κυρώσεις.
Ο επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ σημείωσε σχετικά, ότι ελπίζει η οδηγία για την πυρηνική ασφάλεια του 2009 να ενσωματωθεί στις εθνικές νομοθεσίες στο άμεσο μέλλον.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κατάλογο της Greenpeace, οι αντιδραστήρες που λειτουργούν με τη ρωσική τεχνολογία VVER440 και που βρίσκονται εγκατεστημένοι στην Ουγγαρία (4), τη Σλοβακία (4) και την Τσεχία (4), θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι.
Επιπλέον, δύο αντιδραστήρες που βρίσκονται στη Ρουμανία (Καναδικής τεχνολογίας) χαρακτηρίζονται από ορισμένα στοιχεία που υπήρξαν καταστροφικά στην περίπτωση του Τσερνομπίλ, ενώ οι αντιδραστήρες της Σλοβενίας (1) και της Ρουμανίας (2), αλλά και οι σχεδιαζόμενοι της Βουλγαρίας (2) και της Ιταλίας βρίσκονται σε σεισμοπαθείς ζώνες.
Στην έκθεσή της η Greenpeace διατυπώνει ανησυχίες για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις ορισμένων χωρών, που έχουν ηλικία άνω των 30 ετών και βρίσκονται συγκεκριμένα στη Γαλλία, Γερμανία, Φινλανδία, στο Βέλγιο, την Ολλανδία, Σουηδία, Βρετανία και Ισπανία.
Παρά την ασυμφωνία των κρατών-μελών για τις προδιαγραφές ασφαλείας, ορισμένοι εταίροι ζήτησαν να επεκταθεί ο έλεγχος ασφαλείας και στις γειτονικές προς την ΕΕ χώρες.
Η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει σύνορα” υποστήριξαν, ενώ ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Αουντρόνιους Αζουμπάλις εξέφρασε την ανησυχία του για τα σχέδια εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στη Λευκορωσία και στο Καλίνινγκραντ.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι από γαλλικής (κυρίως) και βελγικής (λιγότερο) πλευράς, ασκήθηκε κριτική στον Γερμανό επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ για ορισμένες δηλώσεις του που “πλειοδοτούσαν επί τα χείρω” στην περιγραφή του πυρηνικού δυστυχήματος της Ιαπωνίας.
“Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δίνουμε τροφή σε νευρώσεις και λυπούμαι για ορισμένες δηλώσεις του επιτρόπου που προκάλεσαν σοκ στη Γαλλία” είπε ο υπουργός Ενέργειας Ερίκ Μπρεσόν.
Ο κ. Μπρεσόν ανέφερε πως η αναφορά Έτιγνκερ στην κατάσταση “Αποκάλυψης” της Ιαπωνίας, στην επισήμανσή του πως η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου“βρίσκεται στα χέρια του θεού” και η πρόβλεψή του πως στη διαδικασία ελέγχου της ασφάλειας “ορισμένοι αντιδραστήρες δεν θα περάσουν τα τεστ δοκιμής”, ήταν άστοχες κουβέντες.
Κατά τις πληροφορίες, η επίπληξη Μπρεσόν προς τον Γερμανό επίτροπο υποστηρίχθηκε επίσης από τον Βέλγο ομόλογό του Πωλ Μανιέτ.


http://amaliadapress.blogspot.com/2011/03/blog-post_6766.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου