Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Πρωταθλητής στην «πρεμιέρα» του!

Πριν από εννιά μήνες ανέλαβε το... βαπόρι που λέγεται Ολυμπιακός! Σε εποχή φουρτούνας τότε. Σήμερα η θάλασσα είναι ήρεμη στον Πειραιά και ο Βαγγέλης Μαρινάκης απολαμβάνει την επιτυχία του πρωταθλήματος στην πρώτη του χρονιά! Το gazzetta.gr θυμίζει τους... σταθμούς προς τον τίτλο!

Έπειτα από μια πορεία 17 ετών
, την κατάκτηση 12 Πρωταθλημάτων, 5 Κυπέλλων, την κατασκευή του νέου «Καραϊσκάκης» και τη γιγάντωση του Ολυμπιακού σε όλα τα επίπεδα, ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε να βγει από το «παιχνίδι». Πλέον, ο κατά τεκμήριο κορυφαίος πρόεδρος στην ιστορία του συλλόγου έπρεπε να ολοκληρώσει την τελευταία «δουλειά» που του είχε απομείνει: να βρει τον άνθρωπο που θα τον διαδεχθεί και θα επωμιστεί το αφάνταστα δύσκολο έργο να τον ξεπεράσει!
Στις 18 Ιουνίου του 2010, παραχωρεί το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο 44χρονος εφοπλιστής κατέχει πλέον το 67% των μετοχών της ΠΑΕ (αλλά και τη ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ) διαθέτοντας 50 εκατ. ευρώ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα, αναλαμβάνει να καλύψει τα περίπου 40 εκατ. του «ανοίγματος» της ΠΑΕ, ενώ με άλλα 10 εκατ. περιέρχεται στην κατοχή του και το 50% της «Καραϊσκάκης ΑΕ».


Οι... χρυσές μεταγραφές
Το πρώτο καλοκαίρι στο «τιμόνι» του συλλόγου, ο Βαγγέλης Μαρινάκης δαπανά περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για να φέρει στον Ολυμπιακό σπουδαίους ποδοσφαιριστές όπως οι Αλμπέρτ Ριέρα, Αριέλ Ιμπαγάσα, Μοϊσές Ουρτάδο, Ντένις Ρόμενταλ και Μάρκο Πάντελιτς. Παράλληλα, μετά τον αποκλεισμό-σοκ της ομάδας από τη συνέχεια του Europa League ικανοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ερυθρόλευκη… κοινή γνώμη. Απομακρύνει με συνοπτικές διαδικασίες τον συμπαθέστατο αλλά «λίγο» Έβαλντ Λίνεν και φέρνει ξανά στον Πειραιά τον επιτυχημένο και αγαπητό Ερνέστο Βαλβέρδε.
Πριν γίνει η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ, ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει ήδη «κλείσει» τους Κέβιν Μιραλάς, Ντένις Επστάιν (ο οποίος αργότερα παραχωρήθηκε δανεικός) και Μπάλαζ Μέγερι, ενώ πούλησε στη Σάλκε έναντι 2 εκατ. ευρώ τον Κυριάκο Παπαδόπουλο.
Με το που αναλαμβάνει τα ηνία ο Μαρινάκης βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το περασμένο καλοκαίρι έπιασαν λιμάνι, πλην των τριών του Κόκκαλη, άλλοι έντεκα ποδοσφαιριστές! Άλμπερτ Ριέρα, Αριέλ Ιμπαγάσα, Φρανσουά Μοντέστο, Ντένις Ρόμενταλ, Μάρκο Πάντελιτς, Μοϊσές Ουρτάδο, Νταβίντ Φουστέρ, Χοσέ Χολέμπας, Κρίστιαν Νέμεθ, Τάσος Παπάζογλου και Σουμπίνιο. Οι τρεις τελευταίοι τελικά ακολουθούν τον δρόμο του Επστάιν και παραχωρούνται δανεικοί, ενώ οι Φουστέρ, Πάντελιτς και Ουρτάδο αποκτώνται ύστερα από εισήγηση του Ερνέστο Βαλβέρδε.
Βεβαίως, οι περισσότερες από αυτές τις μεταγραφικές κινήσεις κοστίζουν στον Ολυμπιακό. Ως ελεύθεροι αποκτώνται οι Ιμπαγάσα, Επστάιν, Μοντέστο, Ρόμενταλ και Πάντελιτς. Αντίστοιχα όμως, ο Χολέμπας κοστίζει 900 χιλ., ο Παπάζογλου 500 χιλ., ο Σουμπίνιο 400 χιλ., ο Νέμεθ 1,2 εκατ., ο Φουστέρ 1,5 εκατ., ο Ουρτάδο 1,8 εκατ., ενώ ακόμη δεν έχει γίνει… σκοπίμως αναφορά στη μεταγραφή του καλοκαιριού! Ήδη πάντως, ο Μαρινάκης έχει ξοδέψει πάνω από 6 εκατ., μόνο για να «σπάσει» τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν. Λίγους μήνες μετά, κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, ο Ολυμπιακός αποκτά δύο ακόμη εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές, τους Ραφίκ Τζιμπούρ και Γιάννη Μανιάτη.
Αμόκ με Ριέρα!
Στις 21 Ιουλίου του 2010, έπειτα από τρία ραντεβού και αρκετές ώρες διαπραγματεύσεων, ο Άλμπερτ Ριέρα κλείνει στον Ολυμπιακό από τη Λίβερπουλ. Πρωταγωνιστές για τους Πειραιώτες, οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Σωκράτης Κομινάκης, με τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ να… κερδίζει με κίνηση-ματ τον μάνατζερ του Ισπανού μεσοεπιθετικού, Άνχελ Καστέλ.

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις δείχνουν να έχουν βαλτώσει, αφού δεν υπάρχει συμφωνία στο οικονομικό ούτε με τον παίκτη ούτε με τον μάνατζερ, από το στόμα του Βαγγέλη Μαρινάκη ακούγεται η ατάκα «δώστε του ό,τι ζητάει να τελειώνουμε». Αυτό ήταν! Ο νέος πρόεδρος είχε μπει με… φόρα στον Ολυμπιακό, όπως ακριβώς του εξασφάλιζε μια τεράστια μεταγραφή.
H μεταγραφή Ριέρα με αριθμούς...
Ο Ριέρα υπογράφει στον Ολυμπιακό για 3+1 χρόνια, με τη Λίβερπουλ να βάζει σε πρώτο στάδιο 4,5 εκατ. ευρώ στα ταμεία της. Σε περίπτωση εξόδου στο Champions League την επόμενη περίοδο, κατάκτηση του τίτλου, αλλά και συμπλήρωση 25 επίσημων ματς για τον Ισπανό, οι «ρεντς» θα εισπράξουν ακόμα 1,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα υπάρχει και όρος, βάσει του οποίου η αγγλική ομάδα θα πάρει το 50% της υπεραξίας του, σε περίπτωση πώλησής του στο μέλλον.
Όσον αφορά το «χρυσό» συμβόλαιο του παίκτη, περιλαμβάνει ετήσια αμοιβή 2,2 εκατ. ευρώ ευρώ συν 500 χιλ. ευρώ ως πριμ κατάκτησης τίτλων αλλά και συμμετοχών. Ταυτόχρονα, ο Ολυμπιακός θα πληρώσει στην εφορία 4 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ύψος της μεταγραφής να ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ! Ένα πραγματικά τεράστιο deal για τον σύλλογο, το οποίο φέρει την αποκλειστική σφραγίδα του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Στελέχωση της ΠΑΕ
Από την πρώτη του μέρα στον Ολυμπιακό, ο Βαγγέλης Μαρινάκης γνωρίζει ότι ο σύλλογος χρειάζεται τεράστια ενίσχυση όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό του, όπως άλλωστε καταδείκνυε και η τραγική πορεία κατά την προηγούμενη σεζόν. Έτσι, φέρνει στον Πειραιά μια ενδεκάδα ποδοσφαιριστών που ανεβάζουν κατακόρυφα την ποιότητα της ομάδας.
Ωστόσο, φροντίζει ταυτόχρονα να ενισχύσει τον σύλλογο και σε όλα τα υπόλοιπα πόστα. Ένας ακόμη επιφανής επιχειρηματίας, ο Σωκράτης Κομινάκης, πρόεδρος της Wind, αναλαμβάνει ρόλο αντιπροέδρου της ΠΑΕ, ενώ επιστρέφει ως αντιπρόεδρος και ο Γιώργος Λούβαρης, ο οποίος επί της ουσίας είναι αυτός που έφερε τον Μαρινάκη σε επαφή με τον Σωκράτη Κόκκαλη.
Στις 22 Ιουνίου, Μαρινάκης και συνεργάτες πιάνουν δουλειά και η πρώτη κίνηση αφορά τη θέση του γενικού αρχηγού του ποδοσφαιρικού τμήματος, η οποία δίνεται στον Τάσο Μητρόπουλο. Έξι μέρες μετά, ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς αναλαμβάνει πόστο συμβούλου της διοίκησης στα θέματα μεταγραφών, ενώ στη συνέχεια αναβαθμίζεται σε διευθυντή των ακαδημιών του συλλόγου. Παράλληλα, ανακοινώνεται η συνεργασία του Ολυμπιακού με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, ο οποίος στις 10 Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει ρόλο νομικού εκπροσώπου.
Οι παρεμβάσεις του στην ομάδα
Με την έναρξη του πρωταθλήματος, το νερό φαίνεται πως έχει μπει στο αυλάκι για τον Ολυμπιακό. Πλέον, με ακόμη πιο ισχυρή διοίκηση και την… ένεση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο της ομάδας και ένα ρόστερ ικανό!
Ο Μαρινάκης ακολουθεί την «πεπατημένη», ακολουθώντας πιστά το «δόγμα Κόκκαλη». Όπως έκανε και ο επί 18 έτη ηγέτης του Ολυμπιακού, έτσι και ο 44χρονος εφοπλιστής παρεμβαίνει στην πορεία της ομάδας όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο. Και αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους: με «επίσκεψη» στου Ρέντη και ομιλία στην ομάδα, με την υπόσχεση για κάποιο πριμ, με κάποια δημόσια τοποθέτηση.
Ακολουθεί ένα σύντομο ιστορικό των παρεμβάσεων του Βαγγέλη Μαρινάκη στις τύχες του φετινού Ολυμπιακού:
20 Ιουλίου 2010: Ο Λίνεν ακόμη δεν έχει κουνήσει μαντίλι και ο Ριέρα ακόμη δεν έχει πιάσει Λιμάνι. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης όμως έχει πιάσει δουλειά και κάνει την πρώτη του επίσκεψη στου Ρέντη μαζί με τον Σωκράτη Κομινάκη, για να παρακολουθήσει την προπόνηση της ομάδας.
4 Ιανουαρίου 2011: Μετά την επιστροφή της ομάδας από τις διακοπές των Χριστουγέννων και μία μέρα πριν από το 2-0 επί του Ηρακλή, ο Βαγγέλης Μαρινάκης επισκέπτεται την ομάδα στου Ρέντη και προετοιμάζει τους παίκτες για τα κρίσιμα παιχνίδια του επόμενου διμήνου. Στην ομιλία του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καλή χρονιά. Σας εύχομαι να έχετε την υγεία σας πάνω απ' όλα. Δεν πρέπει να παρασύρεστε από λανθασμένες εντυπώσεις οι οποίες παρουσιάζουν μια εικόνα διάλυσης του Παναθηναϊκού. Εμείς πρέπει να δουλεύουμε, να παίζετε πάντα δυνατά και να κερδίζετε τα παιχνίδια. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε καθόλου γιατί μπορεί να την πατήσουμε. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι δύσκολοι μήνες, με πολλά παιχνίδια για πρωτάθλημα και Κύπελλο, γι' αυτό πρέπει να προσπαθείτε για το καλύτερο σε κάθε παιχνίδι».
Ταυτόχρονα, στηρίζει τους παίκτες και εκθειάζει το κλίμα στην ομάδα: «Για τις μεταγραφές μιλήσαμε πριν από λίγο με τον κ. Βαλβέρδε και οι δύο μας σας εμπιστευόμαστε απόλυτα. Αν γίνουν μια, δύο προσθήκες θα είναι απλά διορθωτικές για να καλύψουμε κενά που δημιουργούνται από τους τραυματισμούς. Να ξέρετε ότι δημοσιεύματα, όπως για παράδειγμα αυτά που αφορούν τον Μιραλάς, έχουν σκοπό να μας βλάψουν. Διαπίστωσα εδώ ότι έχετε πολύ καλό κλίμα και έτσι να συνεχίσετε. Μην αφήσετε κανέναν να χαλάσει το καλό κλίμα μεταξύ σας».
18 Φεβρουαρίου 2011: Πριν από το κρίσιμο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού κατεβαίνει ξανά στου Ρέντη για να «φτιάξει» την ομάδα. Στην ομιλία του σε Βαλβέρδε και παίκτες αναφέρει μεταξύ άλλων: «Βλέπω στα πρόσωπά σας καλύτερη διάθεση από την περασμένη εβδομάδα. Χαρήκαμε όλοι τη νίκη επί του Άρη. Αποδείξατε ότι μπορούμε να γυρίσουμε το αποτέλεσμα σε καυτή έδρα και με κακή διαιτησία. Αύριο δεν έχουμε άγχος. Άγχος έχουν οι άλλοι. Παίξτε δυνατά να τελειώσουμε. Να κλείσετε πολλά στόματα που μιλούν αδικαιολόγητα. Μέχρι σήμερα έχετε κερδίσει όλα τα παιχνίδια στο Καραϊσκάκη. Αύριο έχουμε το πιο σημαντικό. Κερδίστε το για να γράψετε Ιστορία με δεκαπέντε νίκες σε δεκαπέντε παιχνίδια. Βλέπω πολλούς ηγέτες εδώ, στο χέρι σας είναι να γράψετε Ιστορία».
Την ίδια ώρα, κάνει μια πρώτη νύξη για το πριμ που θα ακολουθήσει: «Δεν θα σας πω τίποτα για πριμ σήμερα. Θέλω μόνο να δώσετε αύριο, εσείς το πριμ στον κόσμο μας με την απόδοσή σας. Και μετά θα τα πούμε».
24 Φεβρουαρίου 2011: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πάει στο προπονητικό κέντρο της ομάδας για να συναντηθεί με τον Ερνέστο Βαλβέρδε και να εκφράσει τη μεγάλη του ικανοποίηση για το νικηφόρο αποτέλεσμα κόντρα στον Παναθηναϊκό. Παράλληλα, ζητά να μην επαναπαυθεί η ομάδα από τη διαφορά στη βαθμολογία, αλλά να προσπαθήσει να τη διευρύνει ακόμα περισσότερο συνεχίζοντας τις νίκες μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος.
12 Μαρτίου 2011: Πριν από το ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ο Μαρινάκης αποφασίζει να μην πάει στου Ρέντη, αλλά να στείλει μέσω των συνεργατών του το «μήνυμα» στην ομάδα. Στην ομάδα μεταφέρεται το εξής: «Ο πρόεδρος σας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε στην Τούμπα».
19 Μαρτίου 2011: Μια μέρα πριν από τη φιέστα της κατάκτησης του 38ου τίτλου στην ιστορία του Ολυμπιακού,  επισκέπτεται ξανά την ομάδα. Στην ομιλία του κάνει αναφορά σε όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό για τον Ολυμπιακό και τον ίδιο, υψώνει ασπίδα προστασίας στου παίκτες και ταυτόχρονα τους καλεί να βγάλουν από το μυαλό τους το πανηγυρικό κλίμα που έχει στηθεί. Η ομιλία του έχει ως εξής: «Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του πρωταθλήματος, ήρθα μετά από αρκετό καιρό για να πούμε δυο κουβέντες. Είδατε τον τελευταίο μήνα να υπάρχει, από αρκετούς, πολύ αρνητική κριτική για την ομάδα. Βέβαια τα καλά νέα για τον Ολυμπιακό δεν αποτελούν είδηση, θεωρούνται δεδομένα. Αντίθετα τα άσχημα νέα για μας πουλάνε, σε αντίθεση με άλλες ομάδες.
Δεν με αγγίζει το να κτυπούν εμένα προσωπικά.  Δεν θα επιτρέψω όμως σε κανέναν να αγγίξει εσάς. Πιστεύω σε εσάς, είστε η καλύτερη ομάδα. Αυτό που χρειάζεται για τον αυριανό αγώνα είναι καρδιά και μυαλό. Δεν πρέπει να έχετε άγχος γιατί δεν καλείστε να αποδείξετε τίποτα.
Εμείς δεν πάμε για φιέστα, φιέστες έχουμε κάνει πολλές. Θέλουμε να κερδίσουμε, να παίξουμε καλή μπάλα, να ευχαριστηθεί ο κόσμος και να κλείσουν τα στόματα όλων αυτών που κάνουν αρνητική κριτική. Ελπίζω να μη με απογοητεύσετε. Να είστε περήφανοι που παίζετε σε αυτή την ομάδα και αυτή την περηφάνια να τη δείξετε αύριο».
Πριμ… με τα όλα του
Άκρως ικανοποιημένος από τη νίκη επί του «αιωνίου» στο Καραϊσκάκη στις 19 Φεβρουαρίου, ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατεβαίνει στα αποδυτήρια για να συγχαρεί την ομάδα και να ανακοινώσει το… δώρο: «χρυσώνει» τους Ερυθρόλευκους, μοιράζοντας πριμ 400 χιλ. ευρώ, εκ των οποίων οι 100 χιλ. θα δοθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.
Οι δημόσιες τοποθετήσεις του
Εκτός από τις επισκέψεις στου Ρέντη, τις ομιλίες στην ομάδα και τα πριμ, αναπόσπαστο κομμάτι της φετινής συμμετοχής του Βαγγέλη Μαρινάκη στην κατάκτηση του τίτλου από τον Ολυμπιακού αποτελούν και οι δημόσιες τοποθετήσεις του.
6 Ιουλίου 2010: Στην ιστορική κοινή συνέντευξη Τύπου Κόκκαλη-Μαρινάκη, ο τελευταίος κάνει την πρώτη του επίσημη τοποθέτηση ως μέλος πλέον της οικογένειας του Ολυμπιακού και προϊδεάζει τον κόσμο του συλλόγου για το τι θα ακολουθήσει: «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος σήμερα. Η αγωνία των φιλάθλων ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο για μένα για να ασχοληθώ με τον Ολυμπιακό. Ευχαριστώ τον κύριο Κόκκαλη για όσα πρόσφερε. Στόχος μας είναι να φτάσουμε στην κορυφή. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι πως όλοι οι Ολυμπιακοί θα πρέπει να νιώθουν σίγουροι για το αύριο. Παίρνω το ρίσκο να προσφέρω πολλά χρήματα, ώστε ο Ολυμπιακός να έχει επιτυχίες. Ζητάω από τον κόσμο δύο πράγματα. Το γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης" να γεμίζει και ο καθένας από τους φιλάθλους να έχει στο σπίτι του από μια φανέλα της ομάδας».
11 Σεπτεμβρίου 2010: Μετά το Άρης-ΠΑΟ 0-1 με το διαβόητο πλέον πέναλτι που καταλόγισε ο Δαλούκας, ο Βαγγέλης Μαρινάκης τοποθετείται δημόσια και κάνει λόγο για «έγκλημα κατά του ποδοσφαίρου και της Ελλάδος» (σ.σ. δήλωση που συζητήθηκε για πολλούς μήνες και που ήρθε στην επιφάνεια ξανά): «Δυστυχώς σήμερα διαπράχθηκε ένα καθαρό έγκλημα εναντίον του ελληνικού ποδοσφαίρου, εναντίον της Ελλάδος. Ηρθαμε εδώ πριν από δύο μήνες, προσφέραμε χρήματα για να αναβαθμίσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για να αναβαθμίσουμε όμως το ποδόσφαιρο πρέπει να το ξεβρομίσουμε τον χώρο! Θα πρέπει να ταχθούμε εναντίον των διαιτητών και των παραγόντων του παρακράτους που μεγαλούργησε πέρυσι και λειτουργεί και φέτος. Ο Δαλούκας και οι Δαλούκες γενικότερα θα πρέπει να κρεμάσουν τις σφυρίχτρες τους».
30 Οκτωβρίου 2010: Ο Ολυμπιακός έχει χάσει 2-1 από τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ, όμως ύστερα από πολλά χρόνια, πρόεδρος του συλλόγου έχει βρεθεί σε εκτός έδρας ντέρμπι. Μετά το τέλος του αγώνα, ο Μαρινάκης δηλώνει: «Δεν μπορούσα να δω καλά τα ριπλέι, αλλά από τα τηλέφωνα που έχω δεχθεί και με όσους έχω μιλήσει, λένε ότι υπάρχουν διαιτητικά λάθη εναντίον του Ολυμπιακού. Από εκεί και πέρα προχωράμε, νομίζω θα πάμε ακόμα καλύτερα στη συνέχεια και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα. Νομίζω πως πρέπει να κοιτάμε μπροστά, Είμαι περήφανος που πανηγύρισα το γκολ της ομάδας μου, ένα φανταστικό γκολ, μπροστά σε 60.000 φιλάθλους του Παναθηναϊκού».

13 Ιανουαρίου 2011: Ο πρόεδρος του συλλόγου σταματά την… ακατάσχετη μεταγραφολογία κατά την κοπή της πίτας του συλλόγου: «Είμαι ικανοποιημένος για το κλίμα στην ομάδα. Όλοι είμαστε ενωμένοι στις προπονήσεις, στο γήπεδο, αλλά και όταν κάνουμε παρέα».
19 Ιανουαρίου 2011: Λίγες μέρες πριν, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έχει παραθέσει δείπνο στους δημοσιογράφους και ο Νικόλας Πατέρας έχει τοποθετηθεί επίσημα για όσα ειπώθηκαν εκεί. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης απαντά αρχικά μέσω διαρροών από κύκλους του και έπειτα με επίσημη δήλωση στο site του συλλόγου. «Δεν ασχολούμαι με αργόσχολους και ανθρώπους που δεν έχουν τι να κάνουν στη ζωή τους», είναι η… ανεπίσημη αντίδρασή του, ενώ η ανακοίνωση αναφέρει: «Αντιλαμβάνομαι πλήρως την πίκρα, τον πανικό και τη σύγχυση του μικρομετόχου της Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός κ. Πατέρα. Σεβόμενος όμως τα σημερινά και κυρίως μελλοντικά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, δεν θα τοποθετηθώ σε σχέση με τις αστειότητες της ανακοίνωσής του».
19 Φεβρουαρίου 2011: Στο ματς που ουσιαστικά κρίνει τον τίτλο, ο Ολυμπιακός επικρατεί 2-1 του Παναθηναϊκού και εκτοξεύει τη διαφορά στο +10. Ωστόσο, τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στον αγωνιστικό χώρο του Καραϊσκάκη με την... μπούκα των οπαδών, αλλά και οι διαπληκτισμοί στα αποδυτήρια «στέλνουν» τον Βαγγέλη Μαρινάκη να τοποθετηθεί σχετικά μπροστά στις κάμερες: «Η υποδοχή του Παναθηναϊκού ήταν υποδειγματική. Διδάξαμε αρχές και ήθος. Δείξαμε ότι έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα για τη βία μέσα στα γήπεδα. Έφτασε η αποστολή στο Καραϊσκάκη χωρίς κανένα πρόβλημα. Από αυτή την υποδοχή το ποδόσφαιρο κέρδισε. Μετά το τέλος του αγώνα, μου λένε ότι υπήρξαν γεγονότα με παίκτες του Παναθηναϊκού. Εγώ δεν τα είδα, αλλά μετά που κατέβηκα στα αποδυτήρια, δεν είδα τον κ. Σισέ να υποφέρει αλλά να θέλει να φύγει από την Ελλάδα. Αν θέλει να φύγει, χωρίς φούστες και μπλούζες μπορεί να το κάνει. Όλα τα άλλα είναι μικρότητες. Από όσα χρόνια παρακολουθώ την ομάδα, αυτή τη νίκη τη χάρηκα πιο πολύ γιατί κερδίσαμε στο 92ο λεπτό. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες από μία ομάδα που δεν συγκρίνεται με τον Ολυμπιακό μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα.
Εγώ δεν έχω δει φιλάθλους του Ολυμπιακού να επιτίθενται σε παίκτες του Παναθηναϊκού. Αν τα δω θα τα καταδικάσω».
  Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης απαντά επί προσωπικού σε όσα υποστηρίζει ο Παναθηναϊκός:
«Μπορεί ο Παναθηναϊκός να θέσει επίσημα το αίτημα παραίτησής μου από την προεδρία της Σούπερ Λίγκας κι από εκεί και πέρα υπάρχουν οι κανονισμοί λειτουργίας. Το αν θα πρέπει να μείνω ή να φύγω θα το κρίνουν οι άλλοι πρόεδροι. Όλα αυτά γίνονται για τον απλούστατο λόγο ότι δεν βλέπουμε το δάσος και βλέπουμε το δέντρο. Ο κ. Γόντικας προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει δικαιολογίες για το -10. Αυτό είναι όλο».
21 Φεβρουαρίου 2011: Με ακόμη μια ανακοίνωση, ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραδέχεται ότι οι δηλώσεις του μετά το ντέρμπι ήταν λάθος κίνηση: «Το Σάββατο το βράδυ αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα κατέβηκα στα αποδυτήρια να συγχαρώ την ομάδα μου. Στη συνέχεια έκανα δηλώσεις, οι οποίες έγιναν κάτω απο έντονη συναισθηματική φόρτιση και χωρίς να έχω ακόμη πλήρη εικόνα, κακώς, για το τι συνέβη μετά τη λήξη του αγώνα. Οι δηλώσεις μου αυτές ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ».
25 Φεβρουαρίου 2011: Μετά το ΔΣ της Σούπερ Λίγκας και την πρόταση μομφής εναντίον του, κάνει δήλωση ενότητας: «Η πρόταση μομφής δεν έγινε δεκτή. Η Λίγκα συνεχίζει ενωμένη, έχει πολλά θέματα. Χρειαζόμαστε ηρεμία για να συνεχίσουμε. Κάναμε μια εποικοδομητική συζήτηση, αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίσουμε ήρεμα να πάρουμε αποφάσεις και να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν».
28 Φεβρουαρίου 2011: Αυτή τη φορά ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραβρίσκεται στο Δ.Σ. της ΕΠΟ. Αποχωρεί χωρίς να κάνει δηλώσεις όμως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κάνει λόγο για δυσφήμηση του ποδοσφαίρου από τον Παναθηναϊκό:
«Ο Παναθηναϊκός δυσφημεί το ποδόσφαιρο», σημειώνοντας πως με το να κοινοποιεί οποιοδήποτε εσωτερικό θέμα στην UEFA, δίνει αφορμή για δυσμενή σχόλια από το εξωτερικό. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού υποστηρίζει επίσης ότι ο Παναθηναϊκός είναι η χειρότερη ομάδα στα επεισόδια και προσθέτει: «Ο λαός του Ολυμπιακού είναι τρεις φορές περισσότερος. Τι θέλετε να κάνω, να τον βγάλω στον δρόμο;»
 Όταν ο Μαρινάκης «νίκησε» τον Κόκκαλη!
Ο Σωκράτης Κόκκαλης χρειάστηκε να περιμένει τέσσερα χρόνια μέχρι να δει τον Ολυμπιακό στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται ότι τον ξεπέρασε σε αυτό τον τομέα, καθώς από τον πρώτο κιόλας χρόνο του στο τιμόνι του συλλόγου, τον οδήγησε στη φυσική του θέση. Όπως ακριβώς είχε κάνει ένας άλλος επιτυχημένος πρόεδρος του Ολυμπιακού, ο Σταύρος Νταϊφάς.
Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο η διοίκηση Μαρινάκη ξεπερνά την αντίστοιχη του Σωκράτη Κόκκαλη, είναι ότι το φετινό πρωτάθλημα κατακτάται μαθηματικά τέσσερις αγωνιστικές πριν από το τέλος, την ώρα που το πρώτο πρωτάθλημα επί Κόκκαλη (1996-97) εξασφαλίστηκε στο αντίστοιχο εντός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ (2-0) αλλά δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε της περιόδου. Η διαφορά εκείνης της περιόδου ήταν 12 βαθμοί, κάτι που επίσης μπορεί να ξεπεράσει φέτος ο Ολυμπιακός, ενώ ένα ακόμη κοινό στοιχείο είναι ότι όπως και την περίοδο 1996-97 έτσι και τη φετινή, οι Ερυθρόλευκοι είχαν νικήσει στο Καραϊσκάκη και τα τρία ντέρμπι με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ!


gazzeta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου