Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Βομβαρδίζει τους διαδηλωτές


    Στρατιωτικά αεροσκάφη έβαλαν κατά των διαδηλωτών στην Τρίπολη. Εκατοντάδες οι νεκροί. Ο Καντάφι με τηλεοπτική του εμφάνιση διέψευσε τις πληροφορίες ότι εγκατέλειψε τη χώρα. Σχέδιο επαναπατρισμού των Ελλήνων

Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι με μια σύντομη δήλωσή του, που διήρκησε μόλις 22 δευτερόλεπτα, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης στην κρατική τηλεόραση, αντέκρουσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να βρίσκεται εν πτήσει για τη Βενεζουέλα.

    "Είμαι στην Τρίπολη" είπε, "δεν είμαι στη Βενεζουέλα".

    Νωρίτερα, η φημολογία ότι ο επί 42 χρόνια ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι είχε εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη, εν μέσω σκληρών μαχών και πρωτοφανούς αιματοχυσίας, καθώς πιστές σε αυτόν δυνάμεις αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές με αληθινά πυρά και σύμφωνα με μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή, και με αεροπορικό βομβαρδισμό.

    Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πλέον μεταφερθεί μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου το απόγευμα της Δευτέρας πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές αντικαθεστωτικοί στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της πόλης. Οι πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 160 νεκρούς στην Τρίπολη, ενώ υπάρχει και μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε και βομβαρδισμός από πολεμικό αεροπλάνο.

    Άλλες αναφορές επιμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και αιματηρότερες συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Βεγγάζη βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την αιματοχυσία και να σεβαστεί τις επιθυμίες, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Ήδη πάντως, έχουν αρχίσει να καταγράφονται ρήγματα στη συνοχή του καθεστώτος Καντάφι.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την "υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών", ενώ οι διπλωμάτες της αποστολής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν το στρατό της Λιβύης να "βοηθήσουν τους διαδηλωτές να απαλλάξουν τη χώρα από τον Τύραννο Καντάφι".

    Το βράδυ της Δευτέρας μία ομάδα υψηλόβαθμων βαθμοφόρων του στρατού της χώρας κάλεσαν τους συναδέλφους τους να συμμαχήσουν με το λαό και να εκδιώξουν τον Καντάφι.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών, σήμερα, Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει την κρίση στη Λιβύη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    Όπως αναφέρεται, η σύγκληση της συνεδρίασης ζητήθηκε από τον Λίβυο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραίμ Νταμπασί και θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι.

    Πολλές ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, όπως η βρετανική BP, η γαλλική Total η ιταλική ENI και οι γερμανικές Wintershall και RWE Dea απομακρύνουν τους υπαλλήλους τους από τη χώρα. Οι ΗΠΑ διέταξαν, επίσης, να αποχωρήσουν όλοι οι "μη απαραίτητοι" διπλωματικοί υπάλληλοί τους, ενώ αρκετές χώρες ετοιμάζονται να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.


Σχέδιο επαναπατρισμού των Ελλήνων
Οι προτεραιότητές μας είναι να πάρουμε άδειες υπερπτήσεως και προσγειώσεως για να φέρουμε τον κόσμο που θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα, από τη Λιβύη, αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει κινήσει τις διαδικασίες για τις άδειες των υπερπτήσεων και ο σχεδιασμός γίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Δόλλη και τον γ.γ. κ. Ζέπο.
Πρόκειται περίπου για 300 Έλληνες πολίτες, οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε απομακρυσμένα εργοτάξια στην έρημο και αυτή είναι η δυσκολία.
«Καταβάλλουμε προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με όσο περισσότερα άτομα και με τις εταιρίες», είπε ο κ. Δόλλης και πρόσθεσε: «Είμαστε σε συνεννοήσεις και με άλλες χώρες οι οποίες επιχειρούν για τον ίδιο σκοπό, προκειμένου να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και να απεγκλωβίσουμε τους πολίτες μας από κοινού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου