Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

G20 «Σινικό Τείχος» για τον μηχανισμό πρόληψης των κρίσεων


«Μπλόκο» στην προσπάθεια της «Ομάδας των Είκοσι» να δημιουργήσουν έναν νέο διεθνή μηχανισμό μέτρησης και διόρθωσης των παγκόσμιων οικονομικών «ανισορροπιών», προς αποφυγήν μελλοντικών κρίσεων, υψώνει η Κίνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιάπωνα υπουργού ΟικονομικώνΓιοσιχίκο Νοντα, αλλά καιεπίμονες «διαρροές» άλλων αξιωματούχων λίγο πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών του G20, στο Παρίσι, η κινεζική ηγεσία αρνείται πεισματικά την πρόταση να συμπεριληφθούν στον μηχανισμό και ευαίσθητοι γι’αυτήν δείκτες, όπως οι νομισματικές ισοτιμίες (στον ακήρυχτο πόλεμο των οποίων πρωταγωνιστεί, ως γνωστόν, το κινεζικό γιουάν)και το ύψος των συναλλαγματικών αποθεμάτων κάθε χώρας. Οπως είπε ο κ.Νόντα στους δημοσιογράφους, μια συμφωνία για κάποιους δείκτες «είναι ακόμη πιθανή», αλλά «παραμένει αβέβαιο» κατά πόσον οι «20» θα συμφωνήσουν τελικά «στο σύνολο των προτεινόμενων δεικτών».
Ετερος αξιωματούχος, που συμμετέχει στις συζητήσεις που διεξάγονται στο Παρίσι, δήλωσε στο Dow Jones Newswires ότι ενώμ υπάρχει «σχεδόν ομοφωνία» στην επιλογή των δεικτών που θα χρησιμοποιηθούν, η Κίνα έχει «ορισμένες αντιρρήσεις»: συγκεκριμένα, δεν επιθυμεί την ένταξη των ανισορροπιών του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία στους δείκτες. Πρόσθεσε δε ότι η Κίνα και αρκετές άλλες χώρες με σημαντικά αποθεματικά αντιδρούν στη χρήση των συναλλαγματικών αποθεματικών ως ένδειξη ανισορροπιών.
Ως γνωστόν, το Πεκίνο αντιστέκεται πεισματικά στις συστηματικές αμερικανικές πιέσεις για δραστική ανατίμηση του γουάν, και έχει ως σήμερα πετύχει να μη συμπεριληφθεί οποιαδήποτε αναφορά στο νόμισμά της σε κάποιο επίσημο ανακοινωθέν της G20. Η σύνοδος του G20 διεξάγεται στο Παρίσι υπό την προεδρία της Γαλλίας, που έχει θέσει από πέρσι ως βασικό στόχο τηνσυμφωνία για ένα νέο πλαίσιο δεικτών που θα χρησιμοποιούνται για να διαπιστώνεται αν μια χώρα χρησιμοποιεί πολιτικές που προκαλούν ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία.Μάλιστα ο Νικολά Σαρκοζί είχε χαρακτηρίσει τον μηχανισμό αυτό σαν απαραίτητο εξάρτημα στοφιλόδοξο γαλλικό σχέδιο για «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης». Όμως τον τελευταίο καιρό η γαλλική κυβέρνηση δείχνει να έχει κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών.
Να σημειωθεί εδώ ότι σε νέα έκθεσή του, το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης αυτών των ανισορροπιών εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, για την άνιση ανάκαμψη διεθνώς και για την απειλή υπερθέρμανσης ορισμένων αναδυόμενων οικονομιών. Στην έκθεσή του, με τίτλο «Παγκόσμιες Οικονομικές προοπτικές και Προκλήσεις Πολιτικής», την οποία κατήρτισε με σκοπό να την παρουσιάσει στη σύνοδο της G20, το ΔΝΤ θεωρεί πως η αύξηση των αποδόσεων των επιτοκίων αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημοσιονομική προοπτική των ΗΠΑ και καλεί την Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε βαθύτερες περικοπές δαπανών το 2011. Ειδικά για την Ευρωζώνη, το Ταμείο υποστηρίζει πως είναι αναγκαίο να ληφθούν πιο συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους. Προειδοποιεί μάλιστα πως οι πιέσεις στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης κρύβουν «σοβαρούς κινδύνους» για την ανάκαμψη της περιοχής και ενδεχομένως πέρα από αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου