Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ο καλύτερος πελάτης των Γερμανών

Η Ελλάδα σέρνει πρώτη το χορό στην αγορά όπλων από τη Γερμανία. Απορρόφησε το 15% των εξαγωγών της Γερμανίας, ενώ κατέκτησε το "χάλκινο" μετάλλιο στην αγορά όπλων από τη Γαλλία. ..
Αύξηση 25% του αριθμού εξαγωγών συμβατικών όπλων. Δείτε τα στοιχεία (Pic)Σε χρυσό πελάτη της Γερμανίας αναδεικνύεται η Ελλάδα, που σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) της Στοκχόλμης καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην αγορά μεγάλων συμβατικών όπλων.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist, απορρόφησε το 15% των εξαγωγών της Γερμανίας κατά την περίοδο 2006-2010, αφήνοντας πίσω της τη Νότια Αφρική (11%), την Τουρκία (10%), τη Νότια Κορέα (9%) και τη Μαλαισία (7%).
Ούτε βέβαια η Γαλλία πρέπει να έχει παράπονο, καθώς απορροφήθηκε το 12% της εξαγωγής όπλων, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε χάλκινη πρωταθλήτρια, μένοντας πίσω από τη Σιγκαπούρη (23%) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (16%).

 Οι δύο μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπλων τα τελευταία χρόνια είναι η Ινδία και η Κίνα, καθώς αγόρασαν πάνω από το 80% των όπλων τους και οι δύο συνολικά από τη Ρωσία. Ο τρίτος και ο τέταρτος μεγαλύτερος αγοραστής είναι η Νότιος Κορέα και το Πακιστάν αντίστοιχα, προτιμώντας ωστόσο την αμερικανική αγορά όπλων.
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι τα τρία τέταρτα των εξαγωγών συμβατικών όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την περίοδο 2006-2010 πραγματοποιήθηκαν από πέντε μόλις χώρες (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Βρετανία, Ρωσία, Γερμανία και Γαλλία).
Παρατηρήθηκε μάλιστα σημαντική αύξηση του αριθμού εξαγωγών κατά 25% σε σύγκριση με την περίοδο 2001-2005. Να σημειωθεί, τέλος, πως το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη υπολογίζει τις παραδόσεις μεγάλων συμβατικών όπλων σε καθένα εκ των οποίων αποδίδεται τιμή, στρατηγική σημασία και άλλα κριτήρια.
Σχόλια για την πρωτιά της Ελλάδας
Τα στοιχεία της έρευνας για την Ελλάδα συνοδεύονται και από αρκετά σχόλια αναγνωστών στη διαδικτυακή έκδοση του Economist, με τα περισσότερα να συνδέουν την αγορά όπλων με τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
"Η Ελλάδα απορροφά το 15% των όπλων που εξάγει η Γερμανία και το 12% των όπλων που εξάγει η Γαλλία. Εκεί έγκειται ο βασικός λόγος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα", σχολίασε ο χρήστης Kursato.
Η χρήστης isolabella αναφέρεται στις γερμανικές προτάσεις να πουληθεί κρατική περιουσία, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαμε απλά να μειώσουμε την αγορά όπλων. "Άλλωστε, τώρα που η Τουρκία θέλει να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα επιτεθεί σίγουρα στην Ελλάδα, οπότε γιατί πρέπει η Ελλάδα να δαπανά τόσα πολλά για όπλα", διερωτάται. 
Πίστευα ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε οικονομική κρίση, σημειώνει ο χρήστης Kerim. "Εμφανίζεται ψηλά στη λίστα. Δεν είναι αυτή σπατάλη και αντίθεση;", προσέθεσε.


news247 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου